Дирекцията за национален строителен контрол спря строеж в столичния квартал Овча

...
Дирекцията за национален строителен контрол спря строеж в столичния квартал Овча
Коментари Харесай

Спряха строеж в Овча купел, след като кола пропадна в неукрепен изкоп

Дирекцията за народен строителен надзор спря градеж в столичния квартал Овча купел, след като днес кола пропадна в неукрепен ров на обекта.

Инцидентът е станал до бл. 412 тази заран - водачът е желал да тръгне на работа, само че автомобилът му почнал да пропада в изкопа.

След пропадането на колата поданици на квартала излязоха на митинг.

Днес следобяд столичният кмет Йорданка Фандъкова заяви, че заповедта за прекъсване на строителството се издава от ДНСК поради позволеното значително отклоняване от утвърдените строителни бумаги от компанията „ С. А. Г. Груп “ ЕООД.

На място са извикани проектантът по част „ Конструктивна “ и надзорната компания на обекта, на които е разпоредено да показват техническо решение за подсилване и засипване на пропадналия ров.

Главният проектант на Столична община арх. Здравко Здравков е сезирал за случая Камарата на строителите в България. Заедно с Камарата на строителите ще предизвикват законодателни промени, които да дадат право за санкциониране на строителни компании, които позволяват нарушение на ограниченията за сигурност в строителството.

За строителната повреда, позволена от компанията " С.А. Г. Груп " ЕООД, сезирам Софийска градска прокуратура, заяви Йорданка Фандъкова.

Българска социалистическа партия: Има доста нарушавания на строителните норми 

На брифинг на мястото на случая в " Овча купел "  зам.-председателят на ПГ на " Българска социалистическа партия за България " Георги Свиленски съобщи:

" Имаше опит за изваждане на пропадналия автомобил в строителния обект, което е опит за прикриване на доказателства по произшествието, защото нито от Министерство на вътрешните работи, нито от районното кметство имаше представители. "

По думите му виновните институции би трябвало да вземат ограничения и да кажат на хората дали ще могат да спят умерено довечера.

С просто око се вижда, че тук има доста нарушавания на строителните правила, съобщи пред събралите се националният представител от ПГ на " Българска социалистическа партия за България " Петър Витанов.

Той твърди, че " става въпрос за незадоволителното разстояние от ръба на работещ жилищен блок до ръба на градежа, който по проект е трябвало да е 11 метра, а той е единствено 6; уличното осветяване е в границите на градежа, а той е общинска благосъстоятелност. "

Фандъкова: Предстои обществено разискване

По-рано тази седмица Направление „ Архитектура и градоустройство “ на Столична община започва процедурата по разработване на задание за повсеместен обстоен организационен проект на ж.к. „ Овча купел-1 “, заяви още през днешния ден столичният кмет  Йорданка Фандъкова.

" С проекта ще се обособят урегулирани поземлени парцели за съществуващите жилищни блокове, нужните терени за местни градини, ще се усъвършенства мрежата от улични паркинги, като се проектират и велоалеи. Процедурата по разработване на Подробен устройствен план на ж.к. „ Овча купел-1 “ е по самодейност на кмета на регион „ Овча купел “ госпожа Христина Семерджиева и на база към този момент влязлата в действие кадастрална карта за региона, както и засиления капиталов интерес подбуден от строителството на третия лъч на метрото. Изработеният план на задание за Подробен устройствен план ще се показа на жителите на региона за публично разискване. " - каза Фандъкова.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР